poniedziałek, 17 września 2012

Sposób na przeziębienie!

IJO!
Jesień...dopadła mnie. Na całego. Już zaczynam odchrząkiwac co drugie słowo i wydmuchiwac nos co 3 minuty. Moje oczy przypominają połyskującą taflę jeziora. Tak...jesienne zaraz mnie dopadły. Zaczęły się jesienne przeziębienia, ale trzeba sobie z tym jakoś radzic, nie?
Ja mam domowy sposób na przeziębienie.

Składniki :
Miód
Cytryna
Ulubiona Herbata


 Jestem prawdziwym smakoszem herbaty, piję zazwyczaj tę liściastą, to moja ulubiona. Czarna Herbata z Brzoskwinią to moja ulubiona, ale tak trudno ją gdzieś dostac :( Kocham też czerwoną i zieloną, ale to innym razem :)

 Ja mam czarną herbatę z płatkami róży i bławatka, ale polecam też Dilmah.

 
Mnóstwo witaminy C! Która jest nam teraz bardzo potrzebna.

Miód! Kocham! Trzeba zrobic zapasy na jesień i zimę!

Przygotowanie :
 
Wkładamy plasterek cytryny na dno kubka.

Zalewamy plasterek miodem.

Tak żeby przykrył całą cytrynę.

Wkładamy zaparzacz do herbaty, lub torebkę.

Zalewamy gorącą wodą, ale nie wrzątkiem bo zniszczy to witaminę C

 Wyciskamy jeszcze trochę soku z cytryny, i więcej tym lepiej. Ja zawsze dodaję go dużo, bo po prostu lubię jak jest kwaśno:)

 Mieszamy, plasterek wypłynie na wierzch.

Teraz pozostaje nam już tylko wtulic się w ciepły kocyk i zapaśc się w milion poduszek.
Ah, Krzyżacy czekają :)

Bye my sweetheart!
Have a nice day!


niedziela, 16 września 2012

The best American Scrambled with bacon in the world

IJO!
Pozostając w klimacie USA, dziś Śniadanie rodem z Nowego Jorku!
Prawdziwe nowojorskie śniadanie? JAJKA! W Nowym Jorku wszyscy jedzą na śniadanie jajka,  bogata dziewczyna z Park Avenue, burmistrz, sprzedawczyni, policjant  i pielęgniarka! Wszyscy niezależnie od poziomu społecznego jedzą jajka na śniadanie. W Nowym Jorku jajka je się o każdej porze dnia i nocy :) Można je tam zjeśc na 1000 różnych sposobów!
Tradycyjne amerykańskie śniadanie to dwa jajka, usmażone tak, jak sobie zażyczysz: 
Sunny side up - czyli nasze sadzone.
Over easy – sadzone przekręcone, gdzie żółtko jest płynne, ale nie wymieszane.
Scrambled – jajecznica.
Najpopularniejszym dodatkiem jest smażony i chrupiący bekon- zawsze podany obok, jak wszystkie dodatki zresztą :)
Dziś pokażę Wam przepis na Scrambled with bacon.

Składniki :
2 jajka
2 plasterki boczku
szczypiorek, jeśli lubicie:)
masło do smażenia

 Boczek kładziemy na rozgrzane masło.

 Smażymy aż się zarumieni, lub jeśli chcecie naprawdę po nowojorsku aż będzie naprawdę mocno wysmażony i chrupiący

 W misce roztrzepujemy jajka i dodajemy szczypiorek ( ja lubię dodawac do potraw ziół, i świeżych przepraw, więc gdy tylko nadarzy się okazją na kilka dodatkowych i ładnie wyglądających witamin zawsze je dodaje)


Smażymy jajecznicę, jak lubicie. Bardziej ściętą czy raczej lejącą się.


 Omnommnom!
 Kawa+ amerykańska jajecznica z bekonem+jabłko+amerykańskie ciasteczka =The best American breakfast in the world

 Smacznego! Ja się w tym zakochałam!

Bye my sweetheart!
Have a nice day!

sobota, 15 września 2012

Amerykańskie ciasteczka z masłem orzechowym!

IJO!
Masło Orzechowe? O takkk!!! Kocham! Znalazłam przepis na Amerykańskie Ciasteczka z Masłem Orzechowym! Od razu wzięłam się do pieczenia! A więc...
Składniki :
2 szklanki mąki
pół szklanki cukru
pół szklanki masła orzechowego ( ja polecam firmy Black Rose i Sante)
pół kostki masła( ciepłego)
2 łyżki jogurtu naturalnego
pół łyżeczki sody

Wszystkie składniki oprócz mąki wsypujemy do miski.

 Ok. 3 łyżek masła orzechowego :)

 Zagniatamy 

 Dodajemy stopniowo mąkę

 Ciasto powinno byc gładkie.

 Formujemy kuleczki w rozmiarze kasztanów

 Zgniatamy.
Pieczemy ok. 15min, w 160*

 Mniami!


 Omnommnom

 Smacznego!


Bon Appétit


Bye my sweetheart!
Have a nice day!


Lekko i pożywnie - czyli łatwy przepis na dzisiejszy obiad!

IJO!
Dziś przepis na obiad!
Na obiad lekki, dietetyczny, pełnowartościowy ! czyli jemy i pomagamy prawidłowo pracowac naszemu organizmowi!
Ok! więc zaczynajmy!

Składniki :
200 g Makaronu Gniazda Wstążki lub Tagliatelle
450g Szpinaku firmy Hortex ( używam tylko tej firmy, bo inne tak mielą ten szpinak że smakuje jak jakaś papka
1 Pierś z kurczaka
Bazylia
150 g Jogurtu naturalnego
Olej do smażenia
Makaron Lubella Pełne Ziarno z 5 zbóż to mój ulubiony makaron

 Wsypujemy makaron do gotującej, posolanej wody i gotujemy ok. 12 minut, tak aby wyszedł Al Dente 

 Najlepiej pod przykryciem

 Pierś z kurczaka kroimy w kosteczkę i smażymy na oleju lub oliwie z oliwek.

 Dodajemy posiekaną bazylię.

 Smażymy aż mięso się zarumieni.

 Dodajemy szpinak i podgrzewamy ok. 5minut.



 Dodajemy jogurt naturalny, mieszamy i podgrzewamy jeszcze przez chwilę.

Podajemy w głębokim naczyniu. Dekorujemy bazylią która świetnie wpływa na trawienie :)



 Mniam, Smacznego!
 Możecie też tak jak ja dodac odrobinę chili, które również dobrze wpływa na trawienie.

Mam nadzieję że będzie Wam smakowało równie dobrze jak mi:)
Bon appetit !
Jeśli zechcecie możecie również polubic mój blog na Facebooku.
Bye my sweetheart!
Have a nice day!

czwartek, 13 września 2012

Eggs

IJO!
Okej, więc co jem dziś na kolację? Właściwie to nie wiem co to, hm... maffinki? jajko? warzywa? co wyjdzie jak to połączymy?

 Jak jesteście głodni, ja kocham musli z jogurtem naturalnym.

 Potrzebne będą :

1/3 papryki
1/2 pomidora
2 jajka
2 kromki chleba

 Kroimy

 Do foremek wykładamy :  najpierw chleb, potem pomidora i paprykę, możecie dodac szczypiorek lub pietruszkę.

 Do foremek wbijamy jajko.

 Ja zostawiłam jedną foremkę wolną na grzanki
Piekarnik 170* , 15minut :)

 Mniam

 A to już jajka z majonezem, kaloryczne, ale za to  pyszne!

 Ciasto ze śliwkami!!! mniam! Niestety moja mama je zrobiła ...sama:( więc nie mam przepisu...

Inspirację na zapiekane jajka zdobyłam z Mojego Ulubionego Bloga Kulinarnego

Bye my sweetheart!
Have a nice day!