niedziela, 18 listopada 2012

Recipe for winter cake!

IJO!
Dziś przepis na zimowe ciasto!
Ze świętami i zimą najbardziej kojarzą mi się :
Cynamon, zapach cynamonu jest dla mnie uosobieniem świąt!
Jabłka, nie wiem dlaczego, ale naprawdę kojarzą mi się ze świętami
Miód, miód jest najbardziej pożądanym przeze mnie składnikiem w czasie zimy. Dodaję go do wszystkiego! do herbaty, do ciasta,  do absolutnie wszystkiego.
Postanowiłam połączyc te wszystkie składniki i stworzyc ciasto które jest usposobieniem świąt!
Najważniejsze w tym cieście są jabłka, ciasto stanowi tylko dodatek.
Jabłka są niesamowicie miękkie i aksamitne, a ich smak dodatkowo podkreśli miód i cynamon.

Potrzebujemy :

Ciasto :
10 Łyżek mąki
10 Łyżek cukru
2 Łyżeczki proszku do pieczenia
3 Jajka
1/2 Kostki masła

Nadzienie :

6 Dużych jabłek
Cynamon
Miód
Szczypta cukru waniliowego


Wszystkie składniki ciasta wsypujemy do miski.

Dokładnie miksujemy.


Ciasto wylewamy do wysmarowanej tłuszczem formy i wstawiamy do nagrzanego na 180* piekarnika na ok. 10 minut.



Obieramy jabłka.

Usuwamy środek jabłka.

Kroimy w plastry ok. 5 mm

Wlewamy do miski z jabłkami miód, wlejcie go tyle ile chcecie :)

Następnie wsypujemy cynamon, tak jak miód dodajcie tyle ile chcecie. Ja dodawałam na oko.

Mieszamy wszystko.


Wyjmujemy ciasto z piekarnika.

Układamy jabłka w ładny wzór :)
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180* , jeszcze 30 minut.


W oczekiwaniu na ciasto!










Minam!

Bon appetit!
Smaczengo!

Have a nice day!
Bye my sweetheart!