niedziela, 18 listopada 2012

Recipe for winter cake!

IJO!
Dziś przepis na zimowe ciasto!
Ze świętami i zimą najbardziej kojarzą mi się :
Cynamon, zapach cynamonu jest dla mnie uosobieniem świąt!
Jabłka, nie wiem dlaczego, ale naprawdę kojarzą mi się ze świętami
Miód, miód jest najbardziej pożądanym przeze mnie składnikiem w czasie zimy. Dodaję go do wszystkiego! do herbaty, do ciasta,  do absolutnie wszystkiego.
Postanowiłam połączyc te wszystkie składniki i stworzyc ciasto które jest usposobieniem świąt!
Najważniejsze w tym cieście są jabłka, ciasto stanowi tylko dodatek.
Jabłka są niesamowicie miękkie i aksamitne, a ich smak dodatkowo podkreśli miód i cynamon.

Potrzebujemy :

Ciasto :
10 Łyżek mąki
10 Łyżek cukru
2 Łyżeczki proszku do pieczenia
3 Jajka
1/2 Kostki masła

Nadzienie :

6 Dużych jabłek
Cynamon
Miód
Szczypta cukru waniliowego


Wszystkie składniki ciasta wsypujemy do miski.

Dokładnie miksujemy.


Ciasto wylewamy do wysmarowanej tłuszczem formy i wstawiamy do nagrzanego na 180* piekarnika na ok. 10 minut.



Obieramy jabłka.

Usuwamy środek jabłka.

Kroimy w plastry ok. 5 mm

Wlewamy do miski z jabłkami miód, wlejcie go tyle ile chcecie :)

Następnie wsypujemy cynamon, tak jak miód dodajcie tyle ile chcecie. Ja dodawałam na oko.

Mieszamy wszystko.


Wyjmujemy ciasto z piekarnika.

Układamy jabłka w ładny wzór :)
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180* , jeszcze 30 minut.


W oczekiwaniu na ciasto!










Minam!

Bon appetit!
Smaczengo!

Have a nice day!
Bye my sweetheart!


8 komentarzy:

  1. Ooooo matkooooo! Zabieram sie do robotyyyy! Uwielbiam wszystkie skladniki, cynamon rowniex niezaprzeczalnie kojarzy mi sie z zima! Boze ale pysznosci! Napatrzec sie nie moge! 6 od dolu najpyszniejsze ♥

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pomieszal mi sie czas jablka nie "weszly" w ciasto.

      Sama baza wyszla mi dobrze, szkoda ze z tymi jablkami taki blad popelnilam...

      Przepis twoj? Bo bardzo dobry wypiek.

      Usuń
    2. I w ogole jakos bardziej to ciasto mi wyroslo. Takie dwa razy jak twoje i jeszcze gora nie "wklesnietych" jablek... no... moje wyglada ekhem... artystycznie... taaa....

      Usuń
  2. hm...cóż...przepis mój, co do ciasta to nie wiem...może następnym razem spróbuj dodac mniej proszku do pieczenia. Mi ciasto się tylko nadmuchało ale jak tylko przekułam je widelcem opadło także nie wiem... :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie nie, grubość jest idealna, ciasto smaczne, tylko czas pomyliłam. Bez jabłek na 30 min, z jabłkami na 10 i efekt artystyczny jest ;) ale bardzo dobre wyszło, wygląda jak wygląda więc nikt nie chce jeść. Przynajmniej mam nauczkę ;) ja ciasta dobre piekę (moja wrodzona skromność piekarska) tylko zawsze coś po drodze pomieszam...

      Usuń
    2. Ale pomieszanie nie wplywa na smak (w moim przypadku). Nie chodzi o to, że np. zamiadt cukru dam sól tylko o kolejność i takie tam mini usterki wpływające na wygląd zewnętrzyny ;)

      Usuń
    3. A i jeszcze. Napisalas dwie lyzki, a chyba powinno byc dwie lyzeczki
      (chodzi o proszek, ktos moze wziac to tak, jak jest napisane).

      Usuń