środa, 25 lipca 2012

Cooking! because I love cook!

IJO!
Ostatnio mój blog troszkę, co ja pisze dużo zboczył z kursu i stał się bardziej blogiem o kuchni i gotowaniu niż o modzie, ale nic nie poradzę... Po prostu przez mieniony tydzień pogoda była zła, okropna, beznadziejna, a jak pogoda taka i ja. Całe dnie przesiadywałam w łóżku z laptopem i próbowałam coś wymyślic, naprawdę próbowałam, ale...a co mi poprawia humor? gotowanie! tak, dlatego właśnie tyle o jedzeniu. Dziś pokażę Wam jak zrobic coś, co naprawdę poprawiło mi humor, chociaż wcale nie twierdze że wylegiwanie się całe dnie w łóżku nie było złe...
Przepis na ciasto? pudding? nie wiem, ale naprawdę jest pyszne, lekkie i puszyste!
 Skład: 
500g czereśni lub wiśni ( wydrylowane,pozbawione pestek)
60g cukru pudru
150 g mąki
2 jajka
100 g cukru
100 g roztopionego masła
10 łyżek mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia




 Nie pokazałam Wam co zrobiłam, a od tego należy zacząc nie?

Smarujemy  formę tłuszczem, wsypujemy wiśnie bądź czereśnie i posypujemy cukrem pudrem. Zostawiamy, a w między czasie nagrzewamy piekarnik do180*
W dużej misce ucieramy jajka z cukrem, dodajemy roztopione masło, mleko i mieszamy, następnie dodajemy mąkę i proszek do pieczenia mieszamy i wlewamy ciasto do formy z wiśniami/czereśniami. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180* na ok. 30min. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Ja robię lody w domu, a miałam akurat wiśniowe więc   postanowiłam je dodac do gorącego ciasta! Tak właśnie kocham! Gorące ciasto i lodowate lody! mniam!

 Śniadanie, to było spore bo rano wybierałam się na rower i musiałam zdobyc siły! Twarożek, ciabatka, płatki musli(Finess z  jogurtem) i kefir ekologiczny! pycha!

Idealny na gorące dni!

Obiecuję że już niedługo powrócę do kwestii ubrań, bo już kupiłam nową bluzkę i mam na nią pomysł!

Bye my sweetheart!




niedziela, 22 lipca 2012

Breakfast Time!




IJO!
Jej dziś pokażę Wam jak zrobic jedno z moich ulubionych śniadań. Jakie powinny byc według mnie śniadania? Szybkie, łatwe , smaczne! Tak więc dziś przepis na Frittate!
 
Składniki:
Pół czerwonej papryki
Półtora Pomidora
Plasterek szynki
Cztery Jajka
A tak właściwie to dodajcie co chcecie! Ja robiłam to śniadanie dla mnie i dla brata, czyli to przepis na 2 osoby. Nie dodałam oliwek ( choc zawsze to robię) bo mój brat ich nie lubi, możecie dodac to co Wam się żywnie podoba, świetnie no nie?Bez względu na to co dodacie będzie pyszneee!


 Wszystko kroimy. Na duże lub mniejsze kawałki, jak wolicie. Świeże zioła oczywiście!( bazylia, pietruszka, szczypiorek)
 Tym czasem w misce... Jajka wybijamy do miski i ubijamy. Dodajcie tez pieprzy i soli.

 Warzywa i szynkę dodajemy na rozgrzaną i polaną oliwą lub olejem i podsmażamy ok. 5min. Ja dodałam jeszcze świeże zioła ( bazylia, pietruszka, szczypiorek) ( Nie dodawaj wszystkich warzyw!!! Dodaj np. połowę, warzywa pod wpływem temperatury tracą witaminy!)
Pamiętaj, jeśli masz patelnie teflonową używaj plastikowych narzędzi! 

 Ułóż składniki tak aby pokryły całą powierzchnię patelni.

 Wlej ubite jajka i dopraw jak zapomniałaś zrobic to wcześniej:) Smaż ok. 4min. a następnie przykryj patelnię i smaż jeszcze przez 3 min.

 Gotowe!!! Perfekcyjne śniadanie gotowe!!! Posyp jeszcze rukolą i świeżymi ziołami, bo one zawsze poprawią sam wszystkich dań! Smacznego!
Bye my sweetheart!



wtorek, 10 lipca 2012

2 posts, DIY and Sweet Miracles

IJO!
Dzisiaj DIY!!!
I love DIY!
Ok, ostatnio w MANGO widziałam takie spodnie :



 I już chciałam je kupic, ale pomyślałam że mogę je sama zrobic i miec przy tym mnóstwo zabawy! Tak więc jak je zrobiłam? Wzięłam wybielacz Bielenka i zużyłam całą butelkę!
 Ja wzięłam czarne spodnie z MANGO( nie chciałam specjalnie kupowac do tego nowych, więc wzięłam stare) Włóż spodnie do wanny lub prysznica, zależy co masz. I w paru miejscach zakręc je i zwiąż gumką jak na obrazku powyżej.

 Możesz też spąc je klamerkami w kilku miejscach. Supełki zamocz na chwilę w wybielaczu, resztę spodnie pochlap, polej na nie wybielacz. Możesz robic co chcesz! Odstaw, najlepiej jak najdłużej ok 2godz. Potem wypierz, wysusz i gotowe!

 Ostrzegam że wzięłam model : Elelctra i wyszły mi różowe plamy. Na niebieskich spodniach wyjdą białe(może:)
 Oto efekt!!!




Druga częśc czyli "Moje wypieki"



 Potrzebne będą:Gumowa Foremka do muffinek, 1 jabłko lub 2 zależy ile chcecie i 1 opakowanie ciasta francuskiego.
 Jabłka kroimy w kostkę.

 Wsyp jabłka do miski.
 Dodaj troszkę miodu do smaku :)
 Z ciasta wkrój kwadraty 15/15cm i włóż do foremek. Ukształtuj ciasto tak aby przylegało do ścianek.
 Włóż jabłuszka do ciasta.

 Zakręc tak aby powstał woreczek.

 Piecz w temp. 180* 15min. Wyjmij i pamiętaj! Używaj "łapek"

 Moja propozycja podania z brzoskwinią z puszki





 Pewnie zostanie Wam troszkę ciasta, więc możecie wyciąc trójkąty i owinąc ciastem brzoskwinie z puszki, zaginając rogi do siebie.
Niedługo mój outfit z spodniami DIY!
Bye my sweetheart!










piątek, 6 lipca 2012

Big post " The Sea"

IJO!
Wiem miałam dodac haul z Londynu, ale w między czasie pojechałam nad morze i mam masę zdjęc właśnie stamtąd. Dlatego haul dodam jutro i będzie i z Londynu, i z Sarbinowa, Mielna, Chłopów!

Było mega gorąco, dlatego musiałam  ubrac coś zwiewnego. Wybrałam bluzkę z Londynu i spodnie 100% bawełna z MANGO, no i oczywiście mój ukochany plecaczek z LDN
31.06.12-06.07.12- Chłopy http://www.astoriavilla.pl/ , Sarbinowo, Mielno



 Wiem duża, ale nie jadłam waty cukrowej od...nie pamiętam!!!

Kąpiel w Bałtyku to...jak kąpiel w zamarzniętym jeziorze na Syberii. Ale ja i tak zawszę się kąpię i nurkuję, taka moja natura :)



 To zdjęcie z Sarbinowa, mam na sobie bluzkę z LDN jest mega przewiewna, spodnie z MANGO i .., shake'a!!!
Wy też coś tu widzicie?

Na promenadzie jest naprawdę pięknie!

 Uwaga !!! Zaczynamy rejs kulinarny, a właściwie rejs słodkości!
MNIAM!
Nigdy nie wiem jaki wzsiąśc, więc biorę mieszany!

 sweet,sweet,sweet
 dobra, ten "gofer" był nie dobry za dużo śmietany!

Mniam, jestm naprawdę wielką fanką shaków!


 Wracając do gofrów,  też nigdy nie mogę się zdecydowac jaki wybrac. Dlatego w każdej kawiarni brałam inny i powiem Wam że chyba najbardziej smakuję mi z cukrem pudrem! 

 omnom,omnom.mnom

 O YES! wędzarnia...ten zapach W Poznaniu nie ma takich...

 frytki+ryba= the best dinner !

 W hotelu w którym się zatrzymałam, już drugi rok z rzędu jest naprawdę wspaniale! To hotel Astoria http://www.astoriavilla.pl/ naprawdę wszystkim gorąco polecam!!!



Mam słabośc do takich alejek i do automatów na te kuleczki z gumami,pierściąkami itp.!

 OMG! Jest piękna, ta tabliczka mnie naprawdę urzekła!


 Taka mała zapowiedź..
 MECH...zapach...

 No nie mogłam się powstrzymac ja naprawdę kocham shakei!
 Jutro haul!
Bye my sweetheart!